mandag 17. august 2015

Godt valg!

Den 14 september er det valgdag. Og jeg skal stemme! Slik jeg alltid har gjort. Nei - ikke er det slik
at jeg alltid har gitt min stemme til samme parti. Men fra jeg fikk min stemmerett - har jeg alltid brukt den. Hver gang! Dette med stemmerett - og ikke minst det å benytte den - er etter mitt syn grunnlaget for det demokratiet vi er så heldig å ha. Og som jeg er opptatt av at vi må ta vare på! Det er ikke noen selvfølgelighet - og fungerer bare dersom flest mulig deltar.
  • Ved å stemme er du med på å avgjøre hvem som skal styre kommunen og dermed hvilke saker som blir prioritert. 
  • Kommuner og fylkeskommunen har ansvar for viktige saker. De bestemmer hvor veien skal gå og hvor skolen skal ligge.
  • Gjennom stemmegivning i lokale valg avgjør innbyggerne kommunestyrets sammensetning.
  • Partiene nominerer sine kandidater, men den enkelte velger har også mulighet til å påvirke rekkefølgen på listen. 
Og det er faktisk slik at det ved enkelte valg i noen kommuner står om svært få stemmer når makt, roller og politisk fordeling skal avgjøres!

Så er det jo gledelig å høre at "folk" er interessert i kommunepolitikk og lokaldemokrati. Og at manges oppfatning om at innbyggerne i Norge ikke er interessert i kommunepolitikk og lokaldemokrati er en myte. Syv av ti velgere oppgir at de er ganske eller svært interessert i kommunepolitikk i en undersøkelse TNS Gallup gjorde for KS i forkant av siste kommune- og fylkestingsvalg (2011). I samme undersøkelse oppga åtte av ti velgere oppga at de var svært interessert i temaet «demokrati». Flere var interessert i demokrati enn saker som skole, eldreomsorg, miljø og klima, eldreomsorg og fritidstilbud for ungdom. Ifølge Lokaldemokratiundersøkelsen 2011, utført av Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo, er 86 prosent av innbyggerne meget fornøyd eller nokså fornøyd med måten lokaldemokratiet fungerer på. 84 prosent mener at kommunestyret gjenspeiler det folk i kommunen mener.

Så hva skal du legge vekt på i din vurdering - når du skal stemme?
I Kommunal-rapport kan vi lese om en meningsmåling Norstat har utført for rådgivningsselskapet First House. Her svarer respondetene dette om hva som er viktig:
  • 57 prosent av velgerne at de lokale kandidatene er viktige når partilistene skal velges.
  • Samtidig svarer 36 prosent av de spurte at de nasjonale partilederne er viktige for partivalget.
  • Meningsmålingen viser også at 75 prosent av velgerne mener det lokale partiprogrammet er viktig for partivalget.
– At de lokale sakene er så viktige for velgernes partivalg, er en anerkjennelse av alle dem som jobber med lokaldemokratiet og for å fremme det de mener er best for sitt lokalmiljø og sin kommune, sier Høiby i First House.

Om jeg mener valget er enkelt?
Nei, ikke alltid. Det er litt krevende å sette seg inn i, og følge med på, alt som skjer. Hvem som vil hva, hvem som fremsetter dette hva med størst troverdighet, hvilke partnerskap de ulike partier velger seg - og hva jeg tror er konsekvensen av det. Du får - heller ikke denne gangen - vite hva jeg stemmer på.. Men jeg kan avsløre noe av det som i år blir viktig når jeg bestemmer meg.
Jeg skrev et blogginnlegg for to år siden - med den samme overskrift som nå. Den gang foran stortingsvalg, men jeg tror noe av det samme vil gjøre seg gjeldende også i år for mitt vedkommende.

Først er det nok slik at en del av "identiteten" min plasserer meg et sted på en akse. Og ingen ytterpunkter får min oppmerksomhet. Alle typer "ekstreme" fløyer er relativt langt fra denne min "identitet". Noen vil sikkert hevde at jeg også plasseres i en type "ideologi"-tilhørighet gjennom min vurdering av dette. Og vil sikkert har rett.. De kollektive løsningene settes ofte opp mot det som kalles enkeltmenneskers muligheter - mens andre igjen kanskje mener at det nettopp er en del av enkeltmenneskers mulighet at vi har kollektive strukturer. Noen syns, etter mitt syn, ha blandet sammen "menighet" og politikk - på ulikt vis. For andre syns dette med enkeltmenneskers muligheter få uttrykk som jeg oppfatter som egoisme. Noen velger hele sin plattform med utgangspunkt i enkeltsaker - der de etter mitt syn ofte - iallefall ellers - fremmer programposter uten den tidligere nevnte troverdighet. Og kanskje, etter mitt syn, så mye krydder i den politisk lapskaus at det blir vanskelig å svelge: det blir vanskelig å forstå det samfunn de søker oppnå.

Mitt andre "vurderingspunkt" er hvilke partnerskap de ulike partier har valgt eller kan tenkes velge. Jeg synes se forlovelser inngått eller som kan tenkes bli inngått - der kameler av alle slag kommet til å måtte svelges. Og det servert i merkelige politiske lapskauser... Ikke misforstå: jeg mener de politiske prosesser og forhandlinger er en viktig del av vårt demokratiske system. Men dersom viktige politiske prinsipp og prioriteringer får vesentlig mindre vekt enn den mulige posisjon som er mulig å oppnå - så sliter jeg med å gi det min tilslutning.

Hva jeg tror om konstellasjoner og interesser lokalt i min kommune nå - kan jeg forsøke beskrive. Høyre er "ny" - og oppfattes av meg å ha greid etablere liste som en reaksjon på sittende posisjon. De vil arbeide hardt for et skifte av regime. Senterpartiet er svært tydelige i sin valgkamp på at de mener det samme; at et skifte er et nødvendig. Det er grunn til å anta at de vil samle krefter på den ene siden for å etablere et alternativ. Arbeiderpartiet har rådet grunnen alene - med rent flertall - den siste perioden. Det tror jeg ikke de greier denne gangen. En grunn til det er at vi har fått Høyre på banen - og at det er grunn til å anta at det er en del Høyre-velgere i kommunen. Da blir KrF i midten - og blir, hvis de blir store nok, "jokeren" i spillet om makta. De har lang tradisjon for å gi Senterpartiet posisjon. Men vil ikke mene noe før valget sier de. Så spørs det da - hva slags hester som skal selges og kameler som skal svelges etter valgnatta. Noen mener at de er  nærmere mulig samarbeid med Ap denne gangen. Et spørsmål er jo om velgerne tør overlate slik makt til KrF da - eller om de velger mer "trygge" fløyer? Mitt stalltips? Nei - det får du ikke. Men spennende blir det!
 
Skole, helse, lokalsamfunnsutvikling, samferdsel... Joda - jeg har meninger om alt dette. Og kunne antagelig ved å "plukke" litt her og litt der funnet noe i de fleste program. Det blir å finne det jeg, samlet sett, tror "passer best" i fht meg. Jeg tror om lokalvalget at skolestruktur blir viktig for mange. En del vil søke til de partiene som lover opprettholde dagens struktur - altså Ap eller Sp. Så spørs det hvem velgerne i den saken mener har størst troverdighet. Så er det slik at de partiene som åpner for ny skolestruktur - egentlig ikke gjør det. De vil opprettholde strukturen, men flytte de største elevene rundt omkring. Jeg tror det er en hel del som mener at det er et enda dårligere alternativ. Nå vet ikke jeg hvor mange som går i 1 til 4 klasse på for eksempel Tuddal skole. Er det 6 elever? Kanskje 10? Hvis argument for fagmiljø og sosiale miljø skal føre til endring - så er det for min del vanskelig å se at en slik løsning fremmer noe som helst av bedring. Og de fleste vil vel at endring må kunne argumenteres føre til bedring. Hva tenker folket? Vil de mene slik løsning er bedre enn å møte trussel om et par år om en skikkelig strukturendring? Eller tror folk at et slikt tiltak bare er å tilrettelegge for vegen dit? Tja... Nei - jeg vet ikke hva "folket" tenker. Men innrømmer at jeg syns det er artig å spekulere - og jeg tror det er Sp som i bygdene sanker mest oppslutning rundt disse spørsmål - men er usikker på hva saulendingene egentlig mener.
 
Så er det et punkt - som faktisk kan gjøre  det både vanskeligere og enklere å bestemme seg. For alle partier presenterer jo noen kandidater - i kommunen og i fylket der jeg bor. Som dersom de blir valgt inn - skal representere "meg" og mitt område i kommunestyre eller fylkesting i fire år. Jeg kjenner eller kjenner ganske godt til - en god del av disse kandidatene. Og det er faktisk slik: at det er noen jeg syns det er viktigere, enn andre, å få valgt inn på i styret eller tinget. Ja det finnes noen jeg ikke i det hele tatt vil gi min stemme til - og noen som kunne fått min stemme - nesten litt på tvers av alle andre vurderinger og tilnærminger. Og jeg lar det påvirke min avgjørelse.

Til slutt er det slik at det er et par lokale saker - som i år gjør at valget blir enklere for meg. Rett og slett fordi jeg anser disse sakene som avgjørende viktige for bygda der jeg bor. Og jeg har gjennomgått både program og valgomater på jakt etter de fire lokalpartienes meninger. Og to av fire partier står etter mitt syn til "stryk". Å velge mellom 2 er nok lettere enn å velge mellom 4. Så litt klokere har jeg blitt i valgkampen!

Jeg er av noen plassert i sosialistenes rekker - og av andre igjen i de borgerliges. Noen mener som sikkert å vite at jeg kan plasseres i det politiske sentrum. Kanskje til og med i det liberales del. Det er ikke viktig for meg å plasseres, eller å plassere meg. Men det er viktig for meg å delta. Bruke min rett til å påvirke - både retning og representasjon. Så på mandag den 14. september er det høytid. Når jeg skal reise til stemmelokalet. Det gleder jeg meg til. Og det i visshet om at det er min - og din - stemme som avgjør det hele!

Hegn om demokratiet - bruk stemmeretten! Og ha et godt valg :)

PS: HER kan se hvordan det gikk når jeg testa valgomat

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar