tirsdag 18. september 2012

Facebookbløff, -kjedemeldinger, -virus og slikt...


Ja jeg er på fjeser'n. Og dette innlegget handler ikke om hvorfor. Det kunne i grunn vært interessant i seg selv... Men neida. Denne gangen skal det handle om mine venners gode egenskaper. I å tro på det deres venner deler på denne fjesboka. At meldinger og viktige varsler - må være sanne når dine gode venner deler dem.

Nei. Sorry. Dere tar feil. Dere går på limpinnen - og istedet for å bli gode og omtenksomme varslere om trusler og styggedom - blir dere offer for andres bløff. For det aller meste som står i disse kjedemeldingene som florerer på facebook - har ikke rot i virkelighet. Og da blir disse meldingene å sammeligne med spam. Spam som lokker dine venner til å gjøre ting - som kanskje egentlig har som konsekvens at man ikke lenger får del i det dette nettsamfunnet, og din deltagelse der, hadde til hensikt.

Noen eksempler:
"Hei! FB har endret seg. Alle kommentarer, alle "liker" blir nå satt opp som offentlig informasjon på Google. På denne måten er det mulighet for reklamefirmaer å gå inn på din side."
Sannheten er at kun informasjon du selv setter som offentlig blir offentlig, med et stort unntak: Om du kommenterer eller liker et innlegg som er satt som offentlig, kan kommentaren og tommelen også bli offentlig.

"Gjør meg en tjeneste: Vennligst hold pekeren over navnet mitt, vent på rammen som kommer opp, klikk på "Abonnerer" og huk vekk "Kommentarer og ting folk liker". Jeg ønsker ikke at mine kommentarer på venners profiler blir lest av absolutt alle til høyre på skjermen!"  
Sannheten er: Du kan se når vennen din kommenterer et innlegg, selv når innlegget kommer fra en du ikke er venn med. Slik har det alltid vært; forskjellen er bare at det nå dukker opp i sanntid i "ticker-en" til høyre på hovedsiden. Huker du vekk haken slik kjedemeldingen oppfordrer deg til, vil du aldri se når vennene dine kommenterer noe som helst, hverken i tickeren eller på nyhetsstrømmen.

Akkurat det samme gjelder denne - som stadig dukker opp:
"Kjære alle mine facebook venner.
Jeg ønsker og være PRIVAT forbundet med DEG på Facebook.
Jeg poster bilder av venner og familie, bilder fra reiser og mye mer og ønsker ikke at fremmede skal ha tilgang til mine sider. Med de nylige forandringer i Facebook, kan alle se mine aktiviteter på hvilken som helst vegg."
Fakta er: FB har som nevnt ovenfor ikke endret seg slik. Gjør du de endringene som blir foreslått her fører det bare at mindre info vises fra venner. Du bestemmer gjennom personverninnstillingene hvem som kan se hva... Du kan også se etter et lite ikon på hvert innlegg på tidslinjen også - og der definere/endre hvem som ser hva..

Du kan lese mer om dette på dinside.no
Eller rett og slett google facebook hoax - så får du eksempel på lignende forklarende artikler. Alle disse starter selvsagt først på engelsk - før noen oversetter dem til norsk og sprer dem videre. Her er et eksempel på en engelsk artikkel om et av disse hoax'.

Man kan endre innstillinger: Personverninnstillinger, feks: --->; Tidslinje og tagging --->;

Er du spesielt interessert? Alle endringer fra FB legges ut her: http://newsroom.fb.com
Eller ta en liten sjekk på internett - du finner helt sikkert noen som skriver om slikt. Feks Datahjelpen - eller ulike bloggere, her er ett eksempel

Man kan sortere sine venner i egne lister. F.eks familie, nære venner, øvrige. Og eksempelvis da sette som standard at veggposter skal være synlig for kun familie og nære venner.
Side3.no har også eksempel på hvordan du kan lage begrensninger.
Nyttige tips kan du også finne i denne artikkelen på tv2.no - om tabber på FB

Jeg følger feks også www.facebook.com/medianova - og holder meg litt "orientert" om nye hoax og virus mm. 

Det finnes mange eksempler på bløff på fjeser'n. Sannsynligheten for at du kan vinne iPad'er og andre flotte ting er liten. Falske konkurranser lokker. Det har vært eksempler på sider der man trodde man støttet vanskeligstilte - men i virkeligheten støttet en svensk nekrofil gruppe. Det har vært grupper som har tilbudt "gullkonto" på FB - der man bla skulle slippe reklame på sin konto. I et annet tilfelle har 23.000 personer blitt lurt inn i gruppe - på to uker - og som plutselig har byttet navn til "Vi som er lurt inn i en rasistiskgruppe". For å nevne noe.

Så har vi videoene - feks den mest kjente - lenke om en jente på 16-17 år i offentlig skole... Som du gjennom å trykke på sørger for at deles videre til dine venner. Eller rettere sagt: det vil se ut som dine venner deler den videre - helt uten å ha gjort noe som helst. Når du trykker - deler du altså (uten å vite det): Et slags virus... Og lenker med bilder. Av det det er eller det du tror det er - bare trykk for å se hva det er. Og vips - så fikk dine venner også gleden av å dele den videre på fjeser'n.

Generelt råd er å ligge unna alt som bærer preg av Google translate...

Mitt poeng?
Hvis du vil være privat. Vær privat. Det er du ikke på facebook. Dette er et nettsamfunn - der deling er hensikt og premiss. Joda - du kan sette premisser for hva du skal dele - og hvem andre som skal se det du deler. Såkalte personverninnstillinger osv. Men den beste regelen er nok dog: det private du ikke vil dele... La være. Men dersom du syns hensikt og premiss er noe som trigger. Og syns fjesboka er et artig konsept. Ja del i veg. Kan du stå  for det - ta del i debatter. Lik og ikke-lik. Anbefal - og del. Slik skapes innholdet. Av oss alle. Men - bruk hodet. Er du usikker - la være. 

Og: 
Er du ikke helt sikker på hva som skjuler seg på den lenken du syns ser spennende ut. Tenk deg om - er det virkelig helt nødvendig å trykke på den? 

Får du "gleden" av å få uønskede hendelser som dukker opp på egen vegg. Vær så snill og slett snarest - og bytt passord. 

Ja det var vel det jeg ville si. Vi ses, snakkes og deles - på fjeser'n ;)  



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar